Sık Sorulan Sorular

Kahve Nedir? 

Kahvenin nasıl bir içecek olduğunu anlatabilmek için öncelikle cezve kahvenin (Türk Kahvesi), espresso türevi kahvelerin, Nescafe’nin (çözünebilir, hazır kahve), ve filtre kahvenin neler olduğunu anlatmak gerekiyor.

  • Cezve Kahve: Bilinen en eski kahve demleme yöntemi olan cezve kahve yani bir diğer adıyla Türk kahvesinin diğer kahve demleme yöntemlerinden temel farkı öğütülmüş kahve posasının filtre edilmeden bardakta sunulduğu tek kahve demleme yöntemidir. Diğer tüm kahve demleme yöntemlerinde kahve bir şekilde filtre edilir ve bardağa hiçbir zaman demlenen kahvenin posası dökülmez. Cezve kahve oldukça ince bir ayarda öğütülmüş kahve ile hazırlanır.
  • Espresso & Türevi: Doğru incelikte öğütülmüş kahvenin içerisinden 9 bar basınç ile sıcak su geçirilmesi sayesinde elde edilir. Espresso, kahveyi basınç altında demleyen özel bir yöntem olarak icat edilmiştir. Espressonun üzerine doğru kıvamında ve sıcaklıkta süt eklendiğinde cafê latte, sıcak süt ve süt köpüğü eklendiğinde cappuccino elde edilir. Espressoya su, süt, çikolata ekleyerek farklı türlerde espresso bazlı içecekler (americano, mocha gibi) hazırlamak mümkündür.
  • Filtre Kahve: Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin üzerinden 90C-95C arası sıcaklıktaki suyun geçirilerek demlenmesi ile oluşturulan kahvedir. Türk Kahvesinin aksine filtre kahve demledikten sonra filitre üzerinde kalan öğütülmüş kahve posasını içmeyiz. Elde ettiğimiz kahve espressoya göre çok daha yumuşak olur. Kahve her ne kadar sıcak suya maruz kalmış olsada espressoda olduğu gibi bir su basıncından söz edilemez. Ayrıca, kullanılan filtre kağıt bir filtre ise bitter tatları bardağınıza getiren birçok yağı tutmuş olur. Filtre kahve demleme yöntemlerinde sıcak su ile öğütülmüş kahve filtrenin içinde bir süre demlendiği için kahveden bir çok tipte aromayı almak mümkündür. Eğer bir yöreye ait (single origin) kahveler kullanıyorsanız, o yörenin tadım notalarını fincanınızda bulursunuz.
  • Çözünebilir, Hazır Kahve: Nescafe aslında piyasada bulunan büyük kahve tahmisçilerinden biri olan Nestle firmasının ürettiği çözünebilir hazır kahve markasıdır. Çözünebilir hazır kahve basitçe şu şekilde üretilir; Kahve çekirdekleri yüksek basınç ve sıcak su ile demlenir. Demlenen sıvı kahvede sadece içilebilir aroma kalacak şekilde kimyasal işlem uygulanır. Kahve çok hızlı bir şekilde soğutulur ve katı faza geçmesi sağlanır. Katı haldeki kahve granül hale getirilir ve paketlenir. Ardından bu kahve sıcak su ile çözdürülerek içilir.

----------------------------

Barista Nedir & Kimdir? 

Barista İngilizce karşılığı bartender olan yani Türkiye'de barmen olarak anılan kelime ve meslekten türemiş İtalyanca bir sözcüktür. Barista; kahve yapan, sunan ve kahve hakkında bilgi ve deneyim sahibi kişiye denir. İtalya'da erkek baristalara baristi, kadın baristalara bariste denmektedir.

Barista temelde espresso bazlı kahveler başta olmak üzere her türlü kahve türünü hazırlayabilen, kahvenin çekirdek halinden fincana kadar olan yolculuğuna hakim, barın arkasındaki bütün işleyişi bilen ve hakim olan kişidir.

----------------------------

Kahve Tüketmenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bir fincan sade kahve içerisinde bulunan antioksidan bileşenler vücudumuzda hücre hasarlarına neden olarak kanser gelişimine sebep olabilen serbest radikalleri etkisiz hale getirilmesine yardımcı oluyor. Dolayısıyla bir fincan sade filtre kahve veya espresso vücudun ihtiyacı olan birçok besin maddesi ile doludur diyebiliriz. 

Kahvenize koyacağımız süt, şeker, şurup, tatlandırıcı vb. yan ürünlerin hepsinin vücudunuza daha farklı yerine göre olumlu, yerine göre olumsuz etkileri olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Kahvenin faydalı birtakım etkileri olduğu gibi, fazla miktarlarda tüketildiğinde bazı zararlı etkileri de olduğu bir gerçek. Olması gerekenden fazla miktarda kafein alımı; Kalp ritminde bozulmalara, yüksek tansiyon, huzursuzluk, gerginlik, stres ve uyku problemlerine neden olabilir.

----------------------------

Evde Süt Kreması Nasıl Hazırlanır?

Lezzetli bir Latte veya Cappuccino yapmak için ihtiyacımız olan en önemli malzeme kaliteli bir süt kremasıdır. Profesyonel makinelerde hazırlanan lezzete yakın bir süt kreması elde etmek artık evde de mümkün. 

Evde süt kreması yapmak için manuel süt köpürtücüler veya French Press kullanılabilir. İlk olarak süt köpürtücünün içine kabın 1/3 veya 2/3’ünü dolduracak şekilde soğuk süt eklenir. Süt ocak yardımıyla veya mikrodalga ie yaklaşık 70 dereceye kadar ısıtılır. 70 derece sıcaklığa ulaşan süt ocaktan veya mikrodalgadan alınır ve süt köpürtücüye dökülür. Kapak üstündeki tutacak aşağı indirilip yukarı çekilerek yaklaşık 10 -15 kez hareket ettirilir ve sütün köpürmesi sağlanır. Köpük hazır olduğunda birkaç saniye beklenir ve daha önceden hazırlanan espresso üzerine süt kreması yavaşça ilave edilir.

----------------------------

French Press ile Cold Brew Nasıl Hazırlanır?

  • French press'inizin içine, French press'e  özel öğütülmüş kahvenizi dökün.
  • 600 ml suyu soğuk suyu kahvenizin üzerine dökün ve güzelce karıştırın.
  • Buz dolabına koyarak en az 12 saat demlenmesini bekleyin.
  • 12 saat sonra suyun renginin sıcak filtre kahve rengiyle aynı olduğunu göreceksiniz. Filtreyi bastırarak kahvenizi filtre edin.
  • Kahveniz hazır, bardaklarınıza servis ederek keyifle tüketebilirsiniz.
  • *350 ml french press'ler için kahve ve su gramajını yarı yarıya ayarlayabilirsiniz.

----------------------------

V60 Nasıl Demlenir?

  • Elektronik tartının üstüne demleme yapacağınız bardağı, bardağın üzerine de V60’ı yerleştirin.
  • Kağıt filtreyi üzerinde gösterilen yerden katlayıp V60’ın içine yerleştirdikten sonra, sıcak suyla yıkayın. Bu işlem kağıdın yapışmasını, kokularından arınmasını ve bardağının ısınmasını sağlayacaktır.
  • Bardakta biriken suyu dökün ve daha önceden tuz tanesi iriliğinde öğüttüğünüz kahveyi, kağıt filtrenin içine koyun.
  • Derece ayarlı su ısıtıcınız yoksa, suyunuzu kaynatıp 1 dakika bekletebilirsiniz. Bu sürede suyun ısısı 94 dereceye düşecektir.
  • Demlemeye başlamadan darasını alın ve süreyi başlatın. Ön demleme için 50-60 ml arası suyu döktükten sonra, bütün kahvelerin ıslandığından emin olmak için kahveyi kaşıkla hafifçe karıştırın. Bu işlemi 3-4 kez tekrarlayın.
  • 45. saniyede dairesel hareketler çizerek suyu 250 ml olacak şekilde tamamlayın.
  • Ortalama demleme süresi 2:30-2:45’tir.
  • Demleme bittikten sonra tadın. Kahveniz yoğun ve acı tatlar içeriyorsa, öğütme ayarını biraz kalınlaştırabilirsiniz. Boş ve sulu tatlar geliyorsa da biraz inceltebilirsiniz.
  • Kahveniz hazır, bardaklarınıza servis ederek keyifle tüketebilirsiniz.

----------------------------

French Press Nasıl Demlenir?

  • 30 gr kahve çekirdeğini kalın bir kıvamda öğütün. Parçaları elinizde kolayca hissedebilmelisiniz.
  • French Press’in içini sıcak su ile doldurarak ısıtın. Bu işlem demlemeyi kolaylaştıracak ve kahvenin sıcak kalmasını sağlayacaktır.
  • Biraz bekledikten sonra suyu dökün ve öğütülmüş kahveyi French Press’in içine boşaltın. Tartınızın üzerine yerleştirip sıfırlayın.
  • Derece ayarlı su ısıtıcınız yoksa, suyunuzu kaynatıp 1 dakika bekletebilirsiniz. Bu sürede suyun ısısı 94 dereceye düşecektir.
  • Suyunuz hazır olduktan sonra tartı 500 ml’i gösterene kadar, bütün kahveleri ıslatacak şekilde suyu dökmeye başlayın.
  • Kronometreyi 4 dakikaya kurun ve başlatın. Bütün kahvelerin ıslandığından emin olmak için French Press’inizin etrafına göz gezdirin. Eğer kuru bir yer görürseniz daha agresif bir şekilde o alana su dökün.
  • Suyu 500 ml’e tamamladıktan sonra French Press’in kapağını bastırmadan sadece tepesini kapatın. 4 dakika dolduğunda kapağı kaldırın, yüzeyden 3-4 defa kahveyi karıştırın ve tekrar kapakla hafifçe tepesini kapatın.
  • 6 dakika dolduğunda kapağı yavaşça aşağıya doğru bastırmaya başlayın. Eğer bastırmakta çok zorlanıyorsanız kahvenizi olması gerekenden fazla ince öğüttünüz demektir.
  • Demlenen kahveyi başka bir tarafa dökebilirsiniz. Böylece demlemeyi sonlandırıp acı tatların oluşmasını önlemiş olacaksınız.
  • Kahveniz hazır, bardaklarınıza servis ederek keyifle tüketebilirsiniz.

----------------------------

Aeropress Nasıl Demlenir?

  • 15 gr kahveyi deniz tuzu kalınlığında elektronik veya bir el değirmeni ile öğütün.
  • Aeropress’inizi yerleştirin ve kahvenizi içine boşaltın.
  • Demlemeye başlamak için yavaşça sıcak suyunuzu kahvenin üzerine dökün. Aeropress’in yanlarından kahvenizin ıslanıp ıslanmadığını görebilirsiniz. Böylece kuru kalan bölgelere daha agresif su dökerek tamamını ıslatabilirsiniz.
  • Suyu tepeye kadar doldurunca bir buçuk dakika boyunca kahvenin demlenmesi için bekleyin. Zaman dolunca kaşığı önce öne arkaya, sonra sağa sola yavaşça hareket ettirerek kahveyi karıştırın.
  • Filtreyi kapağa yerleştirip sıcak su ile ıslatın. Bu hareket filtrenin tadını alır ve kapağa yapışmasını sağlar.
  • Kapağı kapatın, kitleyin ve kahveyi içeceğiniz bardağın üzerine çevirin. Yavaşça bastırın, bütün suyun süzülmesini sağlayın. 20 saniye içinde bütün suyun dökülmesine özen gösterin.
  • Kahveniz hazır, bardaklarınıza servis ederek keyifle tüketebilirsiniz.

----------------------------

Chemex Nasıl Demlenir?

  • Suyu kaynatın ve 94 dereceye ayarlayın. Sıcaklığı ayarlanabilir Kettle'ınız veya termometreniz yoksa, kaynar suyu 1-2 dakika bekleterek de bu ısıya ulaşabilirsiniz.
  • 30 gr kahvenizi kalın kum tanesi kıvamında öğütün. El değirmeni ve Grinder'larda ortadan kalına geçerken, Baratza Encore’da ise 20'de öğütün.
  • Chemex’e filtrenizi yerleştirin ve bol sıcak suyla ıslatarak, hava almadan yapışmasını sağlayın.
  • Chemex’i tartı üzerine yerleştirin ve tartıyı sıfırlayın.
  • Chemex’in içerisindeki suyu boşaltın, kahvenizi dağıtmadan filtrenin tam orta kısmına dökün ve tartıyı yeniden sıfırlayın.
  • Kronometrenizi başlatın ve 60-75 ml arası suyu yavaşça ekleyerek ön demlemeyi yapın. Kaşık ile önce öne arkaya, sonra sağa sola kahveyi karıştırıp bekleyebilirsiniz. Bu sayede “blooming", yani kahvenin ilk gaz çıkışı gerçekleşir ve aroma daha kompleks hale gelir.
  • 45 saniye ön demleme yaptıktan sonra dairesel hareketlerle suyu 500 ml’e tamamlayın. 1:15 dk civarında 500 ml’e ulaşmaya özen gösterin.
  • Dördüncü dakikaya kadar tartıda 500 ml görene kadar devam edin.
  • Kahveniz doğru kalınlıkta ise 4:30 dakikaya geldiğinizde tüm kahvenizin süzülmüş olması gerekiyor. Filtreyi kenarlarından tutarak alın ve çöpe atın.
  • Chemex'inizi yavaşça karıştırın.
  • Kahveniz hazır, bardaklarınıza servis ederek keyifle tüketebilirsiniz.